İletişim

Bambu Nasıl Yetiştirilir?

Bambu Nasıl Yetiştirilir?

Dünyanın en hızlı büyüyen bitkileri olarak bilinen bambu nasıl yetiştirilir? Japonya’da sıklıkla yetiştirilen bitki türlerinden biri olan bambu yetiştirilme biçimi, dekoratif özellikleri ve minyatür ağaçlar gibi çok çeşitli ürünlerle insanların dikkatini çekmektedir.

Bambu Nedir?

Bambu; bilimsel adıyla Bambusoideae olup halk arasında bilinen ismi ise Hint kamışıdır. Bambuseae ve olyreae isimli iki ayrı türü temsil etmektedir. Bambunun 1213 türden oluşan geniş bir çeşit skalası söz konusudur. Bambular Muson Asya ve Güney Amerika bölgelerinde sıklıkla yetişmektedir. Afrika ise düzenli yağış alan bölgelerde ve Kuzey Amerika’da da bulunan bir bitkidir. Diğer bitkilere kıyasla yüksek oranda karbondioksit emilimi yapan bitki; kullanım alanlarının artması ve doğal yapısı nedeniyle tüketicilerin ilgisini çekmesi nedeniyle son zamanlarda talebi artan bir bitki haline gelmiştir.

Evde Bambu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmaktadır?

Evde bambu yetiştirme için uygulanacak iki farklı yöntem vardır. Bunlardan ilki tohum kullanılarak bambu ekmek ikincisi ise çelikleme yöntemini kullanmaktadır. Tohum kullanımı tercih edilmesi durumunda yetiştiricilik için daha fazla zaman harcanması gerekmektedir. Çelikleme yönteminde ise bambunun sürgün yerlerinden yararlanılarak dikim yapılır. Her iki yöntem kullanılarak da evde bambu yetiştirilebilir.

Evde Yetiştirilen Bambunun Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Evde yetiştirilmesi planlanan bambu için uygun iklim koşullarının ve ışık düzeyinin ayarlanması gerekmektedir. Böylece bitki sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyüyebilecektir. Bunun için yapılması gereken işlemler aşağıda sırasıyla belirtilmiştir.

  • Bambu aydınlık ya da daha az gölge alan bir alanda konumlandırılmalıdır.
  • Genel itibariyle sıcaklık isteği “oda sıcaklığı” olarak ifade edilmektedir.
  • Yaprakların daha canlı görünmesi ve bitki gelişiminin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi amacıyla bitki besin elementleri kullanılabilmektedir.
  • Bambu toprakta dikili ise toprağın her zaman nemli tutulabilmesi ve kurumaması bitkinin gelişimi açısından önemlidir.
  • Bambu su içinde duruyor ise bitkinin boyuna ve vazonun genişliğine göre değişmek kaydıyla en az 10 santim su bulundurulmalıdır. Su miktarında azalış meydana geldikçe eklemeler yapılmalıdır.
  • Kullanılan suyun klorsuz ve oda sıcaklığında olması bambunun gelişimi açısından önem taşımaktadır.

Antibakteriyel bir yapıda olan ve bulunduğu alanda mikrop barındırmayan bambu nasıl yetiştirilir? Evde yetiştiriciliği yapılacak bambunun sudan mahrum kalmaması bitki gelişimi açısından altın kuraldır. Aydınlık ve ılık bir ortam bambu yetiştiriciliği açısından olmazsa olmazdır. Bambu yetiştiriciliği hakkında daha detaylı bilgiler elde etmek için firmamızın web sayfasını ziyaret edebilir ya da sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi takip edebilirsiniz.